Prizma |
İsveç basını, Rinkeby ve Tensta bölgesinde bazı ailelerin kulaktan dolma söylentilerin etkisinde kalarak küçük çocuklarına aşı yaptırmadıklarını yazdı bundan bir süre önce. Söylentilere göre aşı çocuklarda otizme yol açıyordu. Konuyu Otizm uzmanı Selvi Borazancı Persson’a sorduk:
Nedir bu söylentilerin kaynağı?
Lancet diye bir gazete altı yıl önce yayınladığı bir makalede (Andrew Wakefield) otizm ile kızamık, kabakulak aşıları arasında bir bağlantı olabileceğini yazmıştı. Bu doktorun araştırmasını yapabilmesi için bir grup otistik çocuğun ailesi tarafından 750 bin kron civarında bir ücret almasıydı. Gazete bunu bilmiyordu ve bilmiş olsaydı yayınlamayacağım söyleyerek özür diledi okuyucularından.
Otizm nedir?
Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Genellikle yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler.
Otizmin sebebi nedir?
Tarihçesine baktığımız zaman otizmin belli yaşlarda ortaya çıktığını görüyoruz. Anneler bir buçuk-üç yaşları arasında çocuğunun normal olmadığını kesin olarak anlayabilirler. 1940’larda otizmin anne sevgisizliği yüzünden ortaya çıktığı bile ileri sürülmüştü. O zamanlar, birçok çocuk, -belki daha çok sevgi görürler diye- kendi ailesinden alınıp başka ailelere yerleştirilmişti. Bugün bu görüşün ne kadar yanlış olduğunu herkes biliyor.
Dünyadaki tüm çocukların aşı olduğu düşünülür ve ne kadarının otistik olduğu göz önüne alınırsa sevgisizliğin otizmi yarattığı düşüncesinin bugün kaybolduğu gibi aşının otizmi yarattığı düşüncesi de kaybolacaktır.
| Aralık2004