Türkiye’de 1 Ocak 2016’dan itibaren “uluslararası standartta” çipli ve parmak izli yeni Türk ehliyetleri verilmeye başlandı. 2020 yılı sonuna kadar eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi gerekiyordu. Bu Yeni Türk sürücü belgesinin Avrupa’da ve tabii ki İsveç’te geçerli olup olmayacağı ve İsveç sürücü belgesi ile değiştirilip değiştirilemeyeceği konusunda ortada bir sürü dedikodu ve söylenti dolaşmaya başladı.
Şubat 2017 | Taner Yıldız :
Peki yeni Türk ehliyeti İsveç ehliyetiyle değiştirilebiliyor mu?
Hayır, değiştirilemiyor! Türk ehliyeti ister çipli ve biyometrik fotoğraflı olsun isterse de som altından yapılmış olsun, bugün için kesinlikle İsveç ehliyetiyle değiştirilemez.
Çünkü Türk ehliyetinin İsveç’te sürekli geçerli olabilmesi ya da İsveç ehliyetiyle değiştirilebilmesi için ya Türkiye’nin AB tam üyesi olması ya da İsveç Meclisi’nde Türk ehliyeti için bir özel yasa çıkarılması gerekiyor.
Türkiye’nin AB tam üyesi olması nasıl tam bir hayal ise İsveç Meclisi’nde Türk ehliyeti için özel yasa çıkarılması da tatlı bir rüyadır!
Türk ehliyeti İsveç’te ne kadar süre geçerlidir?
Türk ehliyeti, Türkiye’de geçerli olması şartıyla bir aynı diğer yabancı ülke ehliyetleri gibi ister eski çipsizi ister yeni çiplisi olsun -önceden olduğu gibi- İsveç nüfus kütüğüne ilk ikamet kaydını (folkbokförd) yaptırdıktan itibaren sadece 1 yıl süreyle geçerlidir. (Çok özel ve istisnai durumlarda bu süre uzatılabilir.)
İsveç’te yaşayan birisi gidip Türkiye’den ehliyet alsa, bu ehliyetini İsveç’te kullanabilir mi?
Hayır, kullanamaz! İsveç’te nüfusa kayıtlı olarak 1 yıldan fazla süre yaşayanlar Türkiye’den alacakları yeni Türk ehliyetini İsveç’te hiçbir şekilde kullanamazlar!
Bir yıldan fazla süredir İsveç’te yaşayan birisi “İsveç’te ehliyet almak hem pahalı hem de zor, Türkiye’de ise neredeyse hem bedava hem de çok kolay, en iyisi ben Türkiye’den bir ehliyet alıp en azından İsveç’te 1 yıl araba sürerim.” diye düşünürse hata yapar ve sadece Türkiye’de tatil yapmış olur. Çünkü bu ehliyet İsveç’te hiçbir işe yaramaz.
İsveç’te Türk ehliyeti kullanabilenler; sadece Türkiye’den ehliyetli olarak İsveç’e yeni gelenler ve kısa süreliğine İsveç’i ziyaret eden Türk turistlerdir.
İsveç trafik yasaları ve kuralları Türk ehliyeti için de geçerli midir?
Evet, tam olarak geçerlidir. İsveç’te trafik güvenliği ciddiye alınmaktadır ve kurallara uymayan sürücüler, hangi ülkenin ehliyetini taşıdıklarına bakılmaksızın, gerekli yaptırımlara tabi tutulurlar.
İsveç’te Türk ehliyetiyle araç kullananlar da İsveç trafik yasalarına ve kurallarına tam olarak uymak zorundadırlar. Eğer herhangi bir trafik kuralını ihlal ederlerse, bu durumda herkes gibi İsveç yasalarına göre cezalandırılırlar. İşledikleri trafik suçunun ağırlığına bağlı olarak polis tarafından ehliyetlerine el konulabilir veya İsveç Ulaşım Kurumu (Transportstyrelsen) tarafından ehliyetleri belli bir süreliğine geri çekilebilir hatta tamamen iptal edilebilir.
İsveç’te hangi ülkelerin ehliyeti İsveç ehliyetiyle değiştirilebilir ?
İsveç’te sadece AB/EES (Avrupa Birliği / Avrupa Ekonomik İşbirliği Bölgesi) üyesi olan şu ülkelerin ehliyetleri kullanılabilir ve istendiğinde İsveç ehliyetiyle sınavsız değiştirilebilir:
Almanya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Hırvatistan, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Luxemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İngiltere, Çek, Macaristan ve Avusturya.
Ayrıca özel anlaşmalı olan İsviçre ve Japonya ehliyetleri de İsveç’te değiştirilebilir. Bu sayılan ülkeler dışında ABD dahil başka hiçbir yabancı ülkenin ehliyeti İsveç’te değiştirilemez!
Peki, “Yeni çipli Türk ehliyeti İsveç’te geçerli olacak” haberleri yalan mı?
Evet bu haberler kuyruklu bir yalandırlar!
Eski Türk ehliyeti ile yeni çipli ehliyet arasındaki en önemli fark, yeni ehliyetler uluslararası normlara göre yapıldığı için önceden eski ehliyetlerin yanında bulundurulması gereken “Uluslararası Sürücü Belgesi” çevirisi olmadan da tek başına kullanılabilmesidir!
Yani aradaki tek fark yenisinin üstünde çip ve hologram taşıdığı için daha güvenlikli olması dışında İngilizce ibareli olma kolaylılığına sahip olmasıdır !
Bu çipsiz eski Türk ehliyetinin (sürücü belgesi) 2020 yılına kadar yenisiyle değiştirilmesi gerekiyordu.
Yeni Türk Ehliyetine dair yalan haberlerin yazılmasının sebebi nedir?
Çünkü bu yolla İsveç toplumunu pek tanımayan, çoğu uygulamalarını dil sıkıntısından dolayı kavrayamayan ve söylentilere kolayca inanan saf vatandaşlarımızı kandırıyorlar.
İsveç’le ilgili olarak masa başında çoğu çarpıtılmış haber yazan bazı ne idüğü belirsiz ve niteliksiz sanal haber siteleri de iki de bir temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp “Yeni Türk ehliyeti İsveç’te ne zaman geçerli olacak” ya da “Yeni parmak izli Türk pasaportuna vize yok” gibi düzmece haberleriyle sitelerinin tıklanma sayısını artırıyorlar ve böylece bu söylentileri gerçek sanan saf insanlarımızın sırtından oturdukları yerden reklam parası kazanıyorlar.
Bir kez daha üstüne basarak söyleyelim:
Yeni çipli ve biyometrik fotoğraflı Türk ehliyetinin İsveç ehliyetiyle değiştirilmesi ya da 1 yıldan fazla kullanılması kesinlikle mümkün değildir ve bu söylenti kocaman bir yalandır.
Konuştuğum İsveç Ulaşım Kurumu (Transportstyrelsen) çalışanları da bu sözde sanal gazetenin Türk ehliyeti uyduruk haberlerinden bıkmışlar.
“Bizi telefonla arayanlara gazete haberinin yalan olduğunu, internet sayfamızda bu konuda ayrıntılı bilgilerin yer aldığını söylememize rağmen bazıları hala bize değil bu yalana inanıyorlar.” diye serzenişte bulunuyorlar.
Birilerinin bir yerlerde : “flaş flaş flaş, Türk ehliyeti ne zaman değiştirilebilecek, ne yapmanız gerekiyor? ” diye yalan haberlerini görür de okursanız hiç ciddiye almayın ve sakın aldanıp da inanmayın ve siz de İsveç ehliyeti (körkort) alın dostlar!
İsveç’te ehliyet almak hiç de zor değildir. Üstelik, Türkiye’de alınan ehliyetten çok daha güvenli ve kalitelidir. Çünkü, arabayı sürmeyi iyice öğrenmeden ve (isterseniz Türkçe de girilebilen) yazılı sınavı hakkıyla geçmeden torpille ya da rüşvetle ehliyet almak imkansızdır.
Sağlıcakla kalın.