Gülsen Yılmaz |
Kurulduktan kısa bir süre sonra, derneğe ek gelir sağlamak amacıyla kendi ürettikleri elişlerini davet ettikleri konuklarının beğenisine sunan Alby Türk KadınlarDerneği’nin yöneticileriyle Alby’deki dairelerinde görüşüyoruz. Marifetli kadınlarımız kendilerini burada da göstererek derneği sıcak ve sevimli bir ev ortamına dönüştürmüşler.
Dernek başkanı Ülkü Okur, 25 yıldır İsveç ‘te yaşıyor. Evli ve üç çocuk sahibi. Daha önceleri bir kreşte çalışmış. Sonra o da işsizlikten nasibini almış ve ardından uzun bir işsizlik dönemi gelmiş.
– Derneğiniz nasıl kuruldu?
– İnsan işsiz kalınca ne yapabilirim diye düşünme fırsat buluyor. Bu da insanı değişik işler yapmaya teşvik ediyor.
– Yani derneği kurmanızın en önemli nedeni işsizlik mi?
-Öyle diyebiliriz. Fakat amacımız yalnızca kendimize iş alanı yaratmak değil. İşsizlik oranı yabancı kadınlar arasında daha yüksek. Onların iş azmini yitir
memelerine yardımcı olmak, günlük sorunlarından biraz olsun uzaklaştırmak ve birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak en büyük gayemiz.
– Bu kaynaşmayı sağlamak için neler yapıyorsunuz?
– Çeşitli kurslar düzenliyoruz. Dikiş, nakış ve yemek kursları bunlardan bazıları. Bu kurslara katılanlar arasında diğer yabancı bayanlar da oldukça fazla. Kadınlar bir yandan birşeyler öğreniyor, bir yandan da birlikte olma fırsatı buluyorlar.
– Kaç üyeniz var?
– Şu anda 55 üyemiz var.
– Kaç kişi aktif olarak çalışıyor?
– Aktif olarak yönetimde çalışan sekiz arkadaşız. Derneğimizi çok uzun bir mücadeleden sonra başlatabildik. Zamanla daha da güçleneceğimizi umuyoruz.
– Kurumlardan maddi destek alıyor musunuz?
– Botkyrka Belediyesinden alıyoruz. Fakat bu destek bütün masraflarımızı karşılamıyor. Demek masraflarımız karşılamak için dikiş dikiyoruz.
– Eşlerinizden destek alıyor musunuz?
– Ben eşimden çok büyük destek alıyorum. Hem şahsi olarak hem de Alby Kültür Derneği başkanı olarak sürekli destek veriyor. (Ülkü Hanım’ın
eşi Adem Okur yıllardır Alby Kültür Derneği ve Türk İşçi Dernekleri Federasyonu bünyesinde aktif olarak çalışıyor.) Diğer Türk derneklerinden ve federasyondan da destek alıyoruz.
– İleriye yönelik ne gibi planlarınız var? Örneğin çocuklar için faaliyetler planlıyor musunuz?
– Çocuklarımızın İsveççeleri oldukça zayıf. Türkçeleri de yetersiz sayılır. Bunun için de öncelikle İsveççe -Türkçe lisan kursları düzenlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca, folklor ve dans kursları da planlıyoruz.Hepimiz çocuklarımızla yeterince ilgilenememekten şikayetçiyiz. Çocuklarımıza bir takım faaliyetler sunarak onların boş zamanlarını değerlendirebilirsek ne mutlu bizlere.
| Ekim 1999