Advantage Sweden: Special bilaga om projektet “Advantage Sweden”. Projektet är en satsning på kompetens – och natverksutveckling for företagare med invandrar bakgrund. Ett vikigt mål för projektet är att fora samman invandrarföretag och det svenska näringslivet. I bilagan finns dessutom intervjuer med projektledare Bijan Fahimi, Kjell Andersson fran Svenska Näringsliv, Jonas Falk fran TRYGG-HANSA, Maria Farran från KPMG, Sharif Pakzad från XXVI, A. Brifalk och Nyamko Sabuni fran PR-byran Geelmuyden-Kiese.
Grafitti: Klotter är inget oskyldigt busstreck. Det !eder in barn och ungdomar i ett beteende som närmast kan liknas vid narkotika missbruk. Och det ar många som inte är medvetna om det. I Ahmeds berättelse ser vi hur hans framtid förstördes av klottrandet. Dessutom har vi en intervju med en programledare i den turkiska radion som är popular bland turkiska ungdomar. Intervjun gjordes av Prizmas ungdomskorrespedent Melis Güçer i Istanbul.
Sfi-undervisningar: En granskande artikel om SFI-utbildning med intervjuer bland annat med lärare, elever och politiker. Sfi har under årens lopp genomgått flera analytiska undersökningar, utredningar och omstrukturerinar. Trots all granskning och alla studier har resultaten inte blivit bättre, snarare försämrats. Behöver det vara så svart att lära in det svenska språket och så småningom ta steget in i samhället?
Exilförfattare: Exklusiv intervju med den berömde turkiska författaren Demir Özlü. Han berättar om att vara exilforfattare, livet i Sverige, svensk och turkisk litteratur samt politik.
Om det hände oss i Sverige: Vi kritiserar ofta invandrarnas negativa spegling i svensk media. Men hur gör man i vårt hemland då? Här har vi några slående korta nyhetsklipp från turkisk press om främlingar.
Korta nyheter: Dubbeltmedborgaskap, regeringens satsning till vuxenstuderande och obehöriga lärare, avgift för uppehållstillstand. Rekryteringsbazar.
Dragomanhuset i lstanbul: Svenska forskningsinstitutet i Istanbul har en lång och intressant historia som många inte känner till. “När du vill se en vacker byggnad och stilla din kunskapstörst, knacka då på hos vakten och be att få göra ett besök på forskningsinstitutet. Du kommer att bli vanligt bemött av den svensk-norska personalen. Du behöver ingen dragoman, de kan turkiska.” Skriver Stig Lundström i sin poetiska artikel.
Jag ar muslim och lesbisk: Dj. Ipek ar född och bosatt i Tyskland. I år var hon i Stockholm under Re:orients festivalen. Hon är en mycket samhällsengagerad och påläst kvinna och berättar gärna om sin turkisk, muslimska och lesbiska identitet. Hon har startat den lesbiska kvinnoföreningen Venus Döttrar i Turkiet.
Att förstå handikappade: Psikoteraput – författare Selvi Borazanci Persson skriver om hur ska man förstå och behandla forstandhandikappade och autistisk personer.
lnsändare: Insändare efterfrågar bland annat information om integrationsanvsvariga i olika kommuner.