Medier på eget språk: Många språkliga har det ganska bedrövligt vad gäller tillgången på medier och litteratur på det egna språket. Detta är ett demokratiskt problem. Människor som inte är välinformerade om det samhälle de lever i och som känner sig leva i ett kulturellt vakuum kan lätt hamna i ett utanförskap. | Stig Lundström
Våra barn och droger: Narkotikaberoende är ett problem som sprider sig som en epidemi idag. Dessutom har åldern för att börja droger sjunkit till tretton både i Sverige och i Turkiet. Enligt vår forskning sprider detta problem sig snabbt bland invandrarbarn med turkiskt ursprung som bor i Sverige. | Dilek Yaras
Allt för min son: Tarkan har varit drogmissbrukare flera år. Efter att ha hamnat i fängelse har han insett att det inte går att fortsätta på det sättet. Medan han tjänade av sitt straff, bestämde han sig för att ändra sitt liv. Han var tvungen att göra det för sin sons skull. Efter att ha “räddat sig själv” har han jobbat som projektledare i Lugna Gatan med att hjälpa ungdomar. Från att i sitt tidigare liv som missbrukare ha ramlat ner från perrongen på tunnelbanespåren jobbar han nu som tunnelbanevärd. Samtidigt förbereder han sig för universitetsstudier. Tarkan berättar öppenhjärtigt om sitt liv i missbrukarhelvetet och ger råd och tips till ungdomar och deras familjer.
Fakta om drogmissbruk: Så här ser drogproblematiken ut i Sverige. Varför knarkar ungdomar? Hur märker man när någon använder droger? Kroppsliga symptom. Vart kan man vända sig om man har drogproblem?
Att vara svensk man: Idag uppfostras pojkar och flickor redan i förskolan till att kunna arbeta tillsammans. Pedagogiken går ut på att flickor och pojkar är jämställda. Det görs ingen skillnad. Vi ställde frågan hur det är att vara man i Sverige idag till Peter, Jan och P-G (Per-Gunnar), tre män i 70-, 50- och 40-årsålder. PG och Jan är aktiva i Rädda Barnens mansgrupp och båda leder pappagrupper i ABF:s och Landstingets regi. | Dorothée Simon
Våld i manssamhället: Turkiska Kulturföreningen Bredäng har öppnat sina dörrar för kvinnornas och barnens aktiviteter: De har haft en teaterföreställning i föreningen och ett seminarium om våld i manssamhället.
Vid en vägkant: Den turkiska poeten Sebüktay Kaan har gett ut sin första diktsamling på svenska “Vid en vägkant”: Hans dikter lästes på Sätra teater av Sven Wolter, Hans Wigren, Anna Maria Käll och skådespelare från Sätra teaterförening.
Köpmannen: Shakespeares klassiker Köpmannen i Venedig har moderniserats av regissören Voula Kereklidou. Den turkiska musikern och skådespelaren Fikret Cesmeli har också medverkat i den föreställningen som ges i Uppsala.
Heder: Recension av teater Sandions pjäs “Heder” som handlar om hedersmord. Den kurdiska skådespelaren Kemal Görgü har en av huvudrollerna. Han spelar familjens pappa. Kostymer till pjäsen gjordes av den turkiska designern Senem Yazan.
Kärlekens sjunde ansikte: Den turkiska författaren och journalisten Gurhan Uckan har för första gången skrivit en roman efter sina 25 böcker (diktsamlingar, novellsamlingar, undersökningar, översättningar). Romanen handlar om två vuxna människors möte i Visby.
Den turkiska författaren Gulderen Sonsuz har fått en utmärkelse för sin debutroman på Rinkeby Bokmässa.
Sedefe: Hamdi Özyurts novell om hans mormors liv översättes til svenska.
Nefret: Den turkiska popgruppen “Nefret” kom till Södra teatern i Stockholm. Prizmas ungdomsreporter har intervjuat gruppen.
Fundamentalisternas syn på konst, kvinnor och film: “I Iran såg de religiösa ledarna både den fria kvinnan och filmkonsten som symboler för västerländsk ‘kulturinvasion’. 180 biografer har bränts ner i hela landet. Många filmregissörer och skådespelare har gått i exil eller dragit sig tillbaka. Många av de iranska filmer som har haft internationella framgångar har visningsförbud inom landet.” | Muammer Özer
Växtkraft mål: Informationssidor från ESF-rådet. Vi har träffat Birgitta Clasing, chef för ESF-rådet i Västmanlands region, – som har hunnit med att bevilja över400 ansökningar inom ramen för – Växtkraft mål 3.
Från hyresrätt till bostadsrätt: Informationssidor från Stockholms Stad. Det här är den andra artikeln av tre i artikelserien “Från hyresrätt till bostadsrätt”. I detta num mer informerar vi om hur det går till att ombilda en fastighet med hyresrätter till bostadsrätter.
Vilka lever i flyktingförläggningen Gimo: Abdullah Kaya skriver direkt därifrån. Han kommer från Turkiet och har sökt politisk asyl hår. Han har familj, fru och två barn varav ett år nyfött. Familjen Kaya fick “avslag” på sin ansökan och överklagar nu beslutet nu. De väntar på slutgiltigt besked. Hans fru som nybliven mamma psykiskt mår mycket dåligt.
Läsarbrev