Karar Verme Zamanı: İnsanoğlu dayanıklı ve güçlü bir varlık. Pek çok şeyin yoksunluğuna hatta hiç dayanamam sandığı olaylara bile başına gelince katlanır. En zor anlarda bile ayakta kalmasını sağlayan bu gücün olmazsa olmaz bir koşulu vardır. | Dilek Yaraş
1999 Yılında: Türkiye Cumhuriyeti Stockholm Büyükelçisi Oktay Aksoy, Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman Özkanat, İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Keya İzol ve Süryani İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Musa Demircan’dan Prizma okuyucularına yeni yıl mesajları.
Bravo Kızlar: Tensta Kızlar Derneği, 1994 yılında dokuz kızın bir araya gelmesiyle kuruldu. Derneğin bugün on üç ile yirmi üç yaş arasında kırk beş üyesi var. Dernek olarak, basket, fotoğraf, saz ve ud kursları düzenliyorlar. Okul zamanı ise gereksinmesi olan çocuklara derslerinde yardım ediyorlar.
Bilim Aşkı: İsveç’e hep siyasi ya da ekonomik göç nedeni ile gelinecek değil ya. Bazılarımız da görev gereği hem de İsveç kurumlarının davetlisi olarak geliyor. İşte size, Karolinska Hastahanesinden aldıkları iş teklifi üzerine Stockholm’e yerleşen kalp damar cerrahisi uzmanı Karun Korkmaz ile farmakolog eşi Seher Korkmaz’ın hikâyesi.
40 Milyonluk Proje: Botkyrka belediyesi, Fittja’yı kalkındırmak için devletten 40 milyon kron alınca bütün gözler Fittja’ya çevrildi. Yabancı düşmanları, “Devlet yine bizim ödediğimiz vergilerle kara kafalara hizmet veriyor.“ derken, göçmenler, “İsveçliler yine bizi kullanarak milyonlara kondu.” dediler.
İslamın Hoş Çocukları: Derviş deyince, sema grubu deyince çoğunluğun kafasında dünyadan elini eteğini çekmiş ak saçlı, ak sakallı dede görüntüleri oluşuyor. Bu görüntüye uyanlar da var elbette ama Stockholm’e gelen derviş grubunun görüntüsü bambaşkaydı. Avrupalıları aratmayacak modernlikte bir grup genç insan.
Bütün İsveç Ağladı: Göteborg’deki diskotek yangınında hayatını kaybeden gençlerimizin ailelerini nasıl teselli edeceğini bilemiyor insan. Böyle bir felaketin, bu kadar düzenli bir ülkede olması ise, insanın acısına öfke katıyor.
Antalyalı Tomte: Türkiye’de doğdu Türkiye’de öldü. Evi Finlandiya’da, adresi Kuzey İsveç’te. İzlandalılara göre geçen yıl İzlanda’ya göçtü. Mezarı Türkiye’de, cesedi İtalya’da, kendisi her yerde… Japonyada çekik gözlü Güney Afrikada kara derili.
Adresi Belli mi Vefasızlığın? Savcı, çevirmen, sözlük yazarı, öğretmen Durusoy Yazan’ın Yüksekova’dan Uppsala’ya savcılıktan öğretmenliğe uzanan meslek yolculuğu… 1935 yılında Adana’nın Feke kazasına bağlı Göbelli köyünde dünyaya gelen Durusoy Yazan, yedi çocuklu bir ailenin oğlu.
Duvar Kağıtçılığından Borsaya: “İsveçli tüketici, arabasını İsveçli bir galeriden almayı tercih ederken pizzasını göçmenlerin işlettiği restoranlarda yemeyi tercih eder. Sanki gizli bir anlaşmayla herkes kendi çalışma alanını belirlemiş durumdadır.” diyen başarılı iş adamı Saffet Çağlar elini attığı her işte başarılı olmasının sırlarını paylaştı.
Hollywood Kaçakları: İsveç sinemalarında yeni bir Türk filmi izleme şansını bulacağız yakında. Filmin ismi, Hollywood Kaçakları, yönetmeni ise yirmi beş yıldır Stockholm’de yaşayan Muammer Özer.
Hep Umutla: “Tanımlar içinde, insanı en basit biçimle tanımlayan şu tanımı çok beğenirim ‘İnsan, aklı ve ruhu olan, konuşan ve düşünen toplumsal bir varlıktır.’’ ’ İşte insanlığın bütün erdemleri bence bu tanımda saklı: Akıl, şuur, idrak, insaf… Ahlak, fazilet, bilim, uygarlık… Sevgi, barış, hoşgörü, kardeşlik… Kısacası insanlık, insancıllık.” | Süleyman Duman
Türkiye Avrupa’nın Eşiğinde: İsveç’in 1990-95 yıllarındaki Ankara Büyükelçisi Erik Cornell’in yazdığı kitap, Avrupa kimliğinin, İslamiyet’in yayılmasını önlemeye çalışan bin yıllık bir uğraşı sonucu oluştuğu düşüncesinden yola çıkmış.